Door een aantal vrijwilligers van onze Stichting is een Beeldbank van alle Boerderijen in de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfheerenlanden samengesteld. Na het aanklikken van de foto ziet u meer info, voor zover deze bekend is. Mocht u hierin onjuistheden opmerken of een aanvulling willen geven, mailt u dit svp naar het secretariaat.
Ook kunt u Powerpointpresentaties downloaden. Van een aantal dorpen zijn deze niet geheel compleet vanwege de beschikbare ruimte. Bent u geïnteresseerd dan kunt u de volledige Powerpoint aanvragen bij het secretariaat.
Stolwijk
.
Boerderij is een rijksmonument en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Opvallend zijn de lage zijgevels. In de voorgevel zitten vlechtingen langs de gevelrand, vensters met schuiframen en luiken en een opkamer met kelder. Boven de voordeur bevindt zich een levensboom. Op het erf staan nog drie losse schuren en een met riet gedekte hooiberg.
De gevels zijn gemetseld in rode handvormsteen in rijnformaat, de plint is bekleed met Belgische hardsteen. Op het dak liggen gesmoorde Hollandse pannen. De schuifvensters hebben luiken en het houtwerk is geschilderd.
Boerderij heeft een rieten dak. De raamluiken zijn in een rood-witte zandsteenlopermotief geschilderd. Op het erf staat een losstaande hooiberg en een stookhuisje.
Deze woonboerderij is een van de weinige in de regio met een dwarshuis, waarbij het dak van het voorhuis haaks staat op het dak van het achterhuis en de vroegere stal. Het langsdak is gedekt met riet, op het voorhuis liggen gesmoorde pannen. Onder het gehele voorhuis bevindt zich een kelder. De voorgevel is symmetrisch met de voordeur in het midden en ter weerszijden zesruits schuiframen met spiegelluiken.
Fraaie combinatie van gesneden windveren met sierlijke makelaar en een engelenraam in de bovengevel. Het middenvenster heeft een ezelsrugboog en de zijvensters een sierlijke afsluiting aan de bovenzijde. De twee ramen ter weerszijden op de benedenverdieping zijn zesruits schuiframen. Erachter is een opkamer.
De voorgevel is opgetrokken van gele ijsselsteen, een mooi contrast met de rode steen van de uitwaaierende strekken boven de drie benedenvensters, het bovenlicht boven de voordeur. In het pleisterwerk zijn imitatie-ruw behakte aanzet- en sluitstenen verwerkt.
De boerderij is in 2007 herbouwd naar het voorbeeld van de oude boerderij, die uit 1898 stamde.
De kap van de boerderij ismet riet bedekt en heeft een wolfeind. De dakrand is versierd met een geschulpte lijst. De voorgevel is symmetrisch. Boven alle gevelpeningen zitten strekken van rode steen, de gevel is van ijsselsteen gemetseld. De smetplint isgepleisterd en lichtgrijs geschilderd. Hoger zitten gietijzeren rozetankers.
Langhuisboerderij met in de zijgevel een kelderlicht met luik. Voorgevel opgetrokken van rode baksteen, zijgevels van gele IJsselsteen. Monumentale voorgevel door symmetrie en een engelenraam in de bovengevel. Hangwerk met makelaar in de geveltop. Dak belegd met grijze muldenpannen.
De kern van deze vroegere boerderij wordt gevormd door eenklein voorhuis met een rieten kap met wolfeind. Het woonhuis is opgetrokken uit helder gele ijsselsteen. De vensters hebben groene spiegelluiken. De uitbouw aan de voorzijde dateert uit de jaren zestig en is van hergebruikte ijseelsteen.
De kern van dit pand dateert uit 1700. Het is met riet gedekt en heeft een wolfseind. De rand van het riet wordt omhooggehouden door een windveer. Getoogde vensters met een roedeverdeling in 24 ruitjes. Bovenlichten omsloten door een gestukkte rand. In de gevel twee gietijzeren rozetankers. Voorgevel in rode steen, zijgevels in gele IJsselsteen.
Boerderij met fraaie Engelenramen
Gebouwd in 1917. T-vensters met één ruit boven, de segmentbogen met zware aanzet- en sluitstenen en een serliana met ezelsrug in de bovengevel. Engelenraam getooid door een rondboog met gemetselde boogvulling. Strakke windveer langs de daklijst.
Gebouwd in de eerste kwart van de 19e eeuw. Pannendak licht golvend over de dakkapellen.
Constructie met houten balken. Extra brede deel.
Van rode steen gemetselde voorgevel met in de bovengevel een engelenraam met een keperboog boven het middenvenster. Boven de vensters zitten sementbogen met aanzet- en gedecoreerde sluitstenen. De boogvulling toont een mozaïekpatroon. Langs de dakrand een gesneden windveer. Op het dak zgn. bouletpannen, herkenbaar aan de knobbel in het midden aan de onderkant.
Voorgevel met donkergroene luiken met wit zandlopermotief. In de topgevel grijze hanenkammen. Gevels van gele IJselsteen met zwartgeteerde plint.
Boerderij is gebouwd van grauwe steen en belegd met grijze hollandse pannen, voorzien van een wolfseind. Voorgevel geheel symmetrisch. Enkele ramen bevatten 15 ruiten. Boven de gevelopeningen zitten hanenkammen met daaronder geglazuurde lekdorpelstenen.
Rijksmonumentale driebeukige hallehuisboerderij gebouwd van gele ijsselsteen. De vensters in de symmetrisch ingedeelde voorgevel hebben een roedeverdeling zoals in het midden van de 18e eeuw gangbaar was. Het zijn schuiframen met wisseldorpel. Op de begande grond hebben de vensters luiken met spiegelklampen. In de voorkamer bevindt zich een schouw met tegeltableau. Het dak is met riet gedekt met boven de topgevels een wolfseind.
Boerderij is opgetrokken uit gele ijsselsteen en heeft een pannendak. In de topgevel een engelenraam.
Rieten dak met wolfeind en een boenhok. Groot betegeld landschapstableau.
Deze boerderij heeft een engelenraam in de voorgevel. In de van gele ijsselsteen gemetselde gevel tekenen de rode strekken zich boven de vensters af. Een strakke windveer sluit de gevel af en wordt getooid door een fraai gesneden makelaar. Op het dak liggen grijze kruispannen. Naast de boerderij staat een karnmolen.
Boerderij uit 1999, waarin alle authentieke materialen zijn verwerkt. In de voorgevel hooggeplaatste ramen van de opkamer. De vensters hebben luiken met spiegeklampen.
Langgevel boerderij. Gevel met nokversiering en een doorstekende makelaar. Tegelversieringen onder de hanenkammen en rondom het engelenrraam. Sierankers in de voorgevel.
De traditionele plattelandsarchitectuur toont hier een klassieke indeling van de voorgevel met bovenlichten, die voorzien zijn van glas-in-lood-vullingen. Voor het gebint zijn oude telefonpalen gebruikt.
De kleurenpracht wordt bepaald door de luiken met bruin en zalmkleurige panelen. Bij het engelenraam volgt het metselwerk de lijnen van het raam. Sierlijk zijn ook de uitgezaagde daklijsten, die ook bij de wagenschuur op het erf te zien zijn. Rechts van de boerderij staat een losstaand boenhok.
De voorgevel is opgetrokken met donkerrode rijnstenen en horizontale strepen met gele ijsselsteen. Het geheel wordt afgesloten met een sierlijke daklijst met daaronder een engelenraam. Het rietendak is vervangen door een pannendak.
De voorgevel is in een bijzonder metselverband opgetrokken in rode steen met daartussen speklagen van donkere steen. Deze banden sluiten aan op de rechte strekken boven de ramen enhet deurkozijn. In de bovengevel zitten drie vensters, waarvan het middenvenster hoger is dan de beide andere. De bovenlichten van de deur hebben een roedeverdeling. Links van het gebouw is een spoelhok.
Het dak van de boerderij is gedekt met riet en heeft een wolfseind. Op het houten zwartgeteerde achtergedeelte liggen gesmoorde pannen. Aan de erfzijde is de gevel van de houten schuur hoger opgetrokken dan de zijgevel van het voor- en achterhuis. De schuur heeft een bewerkte daklijst.